Raadslid worden; iets voor jou?

jasje+christenunie+logo+campagne.jpg
Afbeelding Koen.jpg
Door Koen Meesters op 20 mei 2021 om 15:53

Raadslid worden; iets voor jou?

Op 16 maart 2022 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Dat lijkt nog ver weg, maar inmiddels wordt er achter de schermen al druk nagedacht over welke thema’s belangrijk zijn voor komende verkiezingen en, ook niet onbelangrijk, wie er op de lijst komen te staan. Iedereen die zich betrokken voelt bij de ChristenUnie kan zich kandidaat stellen. Je hoeft daar (nog) geen lid voor te zijn.

Maar wat doet een raadslid eigenlijk?

Als raadslid denk en beslis je mee over de gang van zaken binnen de gemeente. Dat kunnen heel veel verschillende dingen zijn. Je kan daarbij denken aan bijvoorbeeld:

  • Beleid ontwikkelen om bijv. armoede of laaggeletterdheid te bestrijden
  • Het aanwijzen van bouwlocaties voor woningen, bedrijven etc.
  • Het zorgen voor goede ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers
  • Als er bezuinigd moet worden; waar wil je dan op bezuinigen en waarop zeker niet?
  • Welke investeringen moet de gemeente doen? (Zwembad, nieuwbouw scholen etc.)
  • En nog veel meer onderwerpen…

Daarnaast ben je natuurlijk ook volksvertegenwoordiger. Dus je moet ervoor zorgen dat je weet wat er speelt in de gemeente. Je gaat met inwoners, ondernemers en instellingen in gesprek om je te laten informeren. Het leuke is dat je veel ziet van wat er in je gemeente gebeurt. Maar je komt soms ook tegenstrijdige belangen tegen. Dat kan soms lastig zijn omdat aan elk besluit voor- en nadelen zitten.

Hier een leuke link om het iets duidelijker te maken.

Samen sta je sterker

Gelukkig hoef je niet alles alleen te doen. ChristenUnie heeft momenteel drie zetels in de raad. Die drie raadleden vormen de fractie. Onderling worden de taken verdeeld zodat iedereen zich wat meer kan verdiepen in zijn of haar onderwerpen. Daarnaast is er ook nog een steunfractie. De steunfractie bestaat uit mensen die geen raadslid zijn, maar wel de fractie ondersteunen door mee te denken, informatie op te halen of andere ondersteunende taken verrichten, zoals het plaatsen van deze tekst op de website.

Moet ik een opleiding volgen om raadslid te worden?

Het volgen van een opleiding is niet verplicht. Iedereen kan in principe raadslid worden. Maar hoe weet je welke standpunten passen bij ChristenUnie? Waar heb je als raadslid wel wat over te zeggen en waarover niet? En wat is het verschil tussen een motie en een amendement? Om dit soort vragen te kunnen beantwoorden zijn er verschillende cursussen beschikbaar. Sommige cursussen worden aangeboden door het opleidingscentrum van de ChristenUnie, anderen worden bijvoorbeeld door de gemeente Hoogeveen aangeboden of via de Vereniging van Raadsleden.

Ik overweeg om mij kandidaat te stellen voor de ChristenUnie

Wil je je graag kandidaat stellen als raadslid voor de ChristenUnie? Stuur dan je motivatie en CV uiterlijk 30 mei 2021 naar de selectiecommissie via CU.Hoogeveen.selectie.GR2022@gmail.com

Als je twijfelt en eerst nog meer informatie wil, neem dan gerust contact op met één van onze raadsleden. Zij kunnen je goed vertellen wat het raadswerk inhoudt. Je kunt hun contactgegevens vinden door op hun naam te klikken.

Hetty Pullen

Wim Warrink

Koen Meesters

Labels: ,