Waterstof Tiny House

Foto Koen tiny house.jpeg
Afbeelding Koen.jpg
Door Koen Meesters op 12 oktober 2021 om 19:04

Waterstof Tiny House

De herfst heeft inmiddels duidelijk haar intrede gedaan. Ook bij mij in huis zet ik, net als vele anderen, de verwarming weer aan om het een beetje aangenamer te laten voelen. Maar als ik de nieuwsberichten lees dan gaat voor iedereen de energierekening straks flink omhoog. Het verlagen van de energiebelasting die door het kabinet is aangekondigd lijkt niet veel meer dan een doekje voor het bloeden te zijn.

We hebben ons jarenlang kunnen verwarmen met het aardgas uit Groningen, maar de schade door de aardbevingen is groot. We zullen steeds meer gas moeten importeren uit onder andere Rusland, maar ook die bronnen hebben niet het eeuwige leven en maakt ons afhankelijk van buitenlandse politieke invloeden. Bovendien zorgt het verbranden van aardgas nog steeds voor uitstoot van CO2.

Op 30 september was ik op bezoek bij het Alfa-college in Hoogeveen om te kijken bij een door waterstof verwarmd tiny house. Dit huis is ontworpen en gebouwd door de studenten van het Alfa-college, onder begeleiding van hun docenten. Het tiny house maakt momenteel een tour door de regio om te laten zien hoe een woning door middel van waterstof verwarmd kan worden. Op www.waterstoftinyhouse.nl kunt u zien waar de tour langs gaat om eventueel zelf een kijkje nemen.

Natuurlijk is een tiny house niet voor iedereen geschikt om in te wonen. Zeker met een wat groter gezin is het al heel snel te klein en onpraktisch. Maar wat het laat zien is dat een woning veilig en comfortabel verwarmd kan worden door waterstof. Deze waterstof wordt ook nog eens wordt opgewekt door de eigen zonnepanelen van het tiny house.

Uiteraard is het de bedoeling dat in de toekomst grotere woningen verwarmd zullen worden door middel van waterstof. Het biedt ook kansen voor bestaande woningen. De aardgasleidingen zijn ook geschikt om waterstof door te transporteren en het vergt relatief weinig aanpassingen aan de woning, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een warmtepomp.

Het klinkt misschien niet eens zo heel spectaculair, maar wat hier gebeurt is uniek in Nederland. En het feit dat de studenten van het Alfa-college hier zelf aan werken maakt dat niet alleen de techniek wordt klaargemaakt voor de toekomst, maar ook de mensen die in de toekomst met deze techniek zullen gaan werken. Iets waar we in Hoogeveen trots op mogen zijn!

Labels: ,