Voor een gezonde leefstijl

een gezonde leefstijl.jfif
Afbeelding Gijs.jpg
Door Gijs Verstegen op 22 oktober 2021 om 09:21

Voor een gezonde leefstijl

In het Nationaal Preventieakkoord wordt ingezet op het bevorderen van een gezonde leefstijl. Het gaat dan specifiek over het stoppen met roken, het tegengaan van overgewicht en het verminderen van overmatig drankgebruik. De overheid kan hierin sturend zijn, maar de mensen moeten het zelf doen. 

Het Nationaal Preventieakkoord wordt vertaald naar een lokale versie, zo ook in Hoogeveen. Als opvolgend raadslid ben ik lid geworden van de commissie die dit uitwerkt voor onze gemeente. In plaatselijke preventieakkoorden wordt ingezet op het activeren van mensen om samen te werken aan een gezondere leefstijl. Om dit te bereiken heeft Hoogeveen een subsidiepot gekregen om projecten te ondersteunen. Ik ben de burger in de commissie die stemt welk project geld ontvangt uit deze subsidiepot.

Meedoen in een commissie betekent contacten leggen en inzicht krijgen. En dat zijn voor mij de mooie dingen van het raadswerk. Ik woon in Krakeel, een wijk waarin ik om me heen veel armoede zie. Hier zijn veel mensen die roken en overgewicht hebben en het drankgebruik is groot. Ik wist het wel, maar als je de cijfers leest en die cijfers gaat verbinden met wat je hoort en ziet dan gaat het over mensen. Dan gaat het over mensen die ik ken. Mensen die ik waardeer, voor wie ongezond eten, roken en drinken er gewoon bij horen. Een verandering van leefstijl zou voor hen goed zijn, maar is niet op te leggen. Wie laat hen zelf ontdekken dat het voor henzelf winst is om gezond te leven?

Er is €30.000 per jaar beschikbaar voor projecten die een gezonde leefstijl bevorderen. Wie er ideeën voor heeft kan dit melden bij een van de commissieleden of direct een aanvraag indienen via deze link naar de site van de gemeente. 

In het preventieakkoord is in de uitvoering geen politieke kleur aanwezig. De thema’s van de ChristenUnie sluiten er wel goed bij aan. Het moet voor iedereen prettig leven zijn in Hoogeveen, waarbij wij oog hebben voor elkaar. We gunnen het iedereen en doen ons best om het voor iedereen bereikbaar te maken.

Labels: