ChristenUnie stelt vragen over eenzaamheid in Hoogeveen

2020-05-26-Eenzaamheid.jpgwoensdag 27 mei 2020 08:57

Tijdens de coronacrisis is eenzaamheid een groter probleem geworden dan het al was. Reden voor raadslid Hetty Pullen-Muis (ChristenUnie) om hierover mondelinge vragen te stellen in de raadsvergadering donderavond.

Eenzaamheid is een probleem in onze samenleving. Het komt in alle lagen van de bevolking voor en kent vele verschillende vormen, zowel landelijk als in Hoogeveen. Dit baart de ChristenUnie zorgen. Om met de woorden van de Koning te spreken “het coronavirus kunnen we niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel”. Hoe doen we dat lokaal? Deze vraag beweegt de ChristenUnie om vragen te stellen over de bestrijding van eenzaamheid. Hetty Pullen-Muis: ‘’Eenzaamheid is een lastig probleem, omdat het niet altijd zichtbaar is maar grote impact heeft. Daarom is het van belang dat de gemeente als lokale regisseur optreedt om het eenzaamheidsvirus te bestrijden’’.

Gemeenten zijn op grond van de WMO 2015 verantwoordelijk voor de lokale aanpak van eenzaamheid, maar kunnen hier ook ondersteuning voor krijgen vanuit het Rijk, zoals bijvoorbeeld 64 uur gratis inzet van externe expertise. De ChristenUnie wil graag weten of de gemeente hiervan op de hoogte is en wat de afweging is gemaakt om hier tot op heden nog geen gebruik van te maken. Verder valt het op dat partnergemeente De Wolden en andere Drentse gemeenten zoals Tynaarlo en Midden-Drenthe wel een lokale aanpak hebben in samenwerking met het Rijk. De ChristenUnie vindt het van belang dat Hoogeveen hier ook bij aansluit. Ook wil zij graag weten hoe de gemeente de samenwerking van Hoogeveen Helpt met maatschappelijke organisaties en initiatieven rondom het thema eenzaamheid beoordeelt.

Eenzaamheid is een maatschappelijk probleem en gaat de ChristenUnie aan het hart. Hetty Pullen-Muis: ‘’in onze samenleving zou geen plaats mogen zijn voor eenzaamheid’’.

« Terug