Gemeente afhankelijk van vrijwilligers

foto mantelzorg.jpgdinsdag 09 maart 2021 08:29

De bezuinigingen in de gemeente Hoogeveen van afgelopen jaar dreigden vrijwilligers te raken. Bezuinigingen raken mensen en de sociale en mentale kracht in de samenleving. Aanstaande donderdag staat gelukkig een voorstel van het college van B&W op de raadsagenda om de bezuiniging op de Stichting Vrijwilligersvervoer voor minder mobielen terug te draaien. In plaats van een veel hoger bedrag voor WMO te betalen voor minder mobielen krijgt de Stichting de gewenste subsidie van 5000 euro. Dat is een financieel voordeel voor de gemeente en tegelijk is het meer!

De ChristenUnie ziet in dit voorstel de maatschappelijke kracht gewaardeerd. Het gaat om de inzet van ruim 56 vrijwilligers die bijdragen aan de mentale en fysieke gezondheid van inwoners van Hoogeveen. En denk dan ook het mooie woord ‘sociale cohesie’. De ontmoetingen in wijken en buurten dragen bij aan een gevoel van gemeenschap en verbinding. Deze cijfers kun je niet euro’s vertalen, maar geven wel het belang aan voor de minder mobielen en de vrijwilligers. En vergeet de mantelzorg niet. Zij zijn hier ook mee geholpen in de zorg voor de minder mobielen. Hiermee wordt door vrijwilligers bijgedragen aan kracht om het als mantelzorger vol te houden.

Wat onze fractie betreft moet het evenwicht daarom bij bezuinigingen altijd verbonden zijn met de maatschappelijke gevolgen. Wat doet het met de mensen? Wat doet het met de samenleving. Blijf die effecten steeds zien i.p.v. de kille cijfers. Vrijwilligerswerk maken Nederland. Zie www.mensenmakennederland.nl

« Terug