In gesprek met jongerenwerkers

Jongerenwerk achterkant 20221010_165121.jpg
Afbeelding Gijs.jpg
Door Gijs Verstegen op 24 oktober 2022 om 20:12

In gesprek met jongerenwerkers

De fractie van de ChristenUnie wil zich inzetten voor jongerenwerk en jongeren in Hoogeveen. Op 10 oktober ging de fractie in gesprek met jongerenwerkers om van hen te horen wat er leeft onder jongeren. Naast de jongerenwerkers van de SWW en Cultuurklik (voorheen Scala) waren ook kerkelijk jongerenwerkers uitgenodigd. Een mooie groep betrokkengepassioneerde mensen van diverse achtergronden. Een mooi nieuw netwerk.

Er ontstond een duidelijk beeld van de kloof tussen jongeren en volwassenen. Een kloof die door 2 jaar beperkingen met corona dieper is geworden. Het grote aantal thema’s waar  jongeren wat van moeten vinden legt extra druk op hen. De kloof wordt echter vooral gezien in het grote verschil in leefwereld van jongeren en volwassenen. De leefwereld van jongeren is veel gericht op het online gezien worden en de directe waardering in hoeveelheid likes op social media. De wereld van volwassenen is vooral fysiek en gericht op prestaties. Het lukt ouders en docenten vaak niet om verbinding te maken met jongeren in hun leefwereld.

Jongerenwerkers zijn mensen die de kloof helpen overbruggen. Zij maken deel uit van de leefwereld van jongeren online en fysiek. Zij zijn aanspreekpunten voor jongeren op scholen voor de gewone dingen in hun leven. Daarnaast ook voor die onderwerpen die met volwassenen niet te bespreken zijn. Jongeren zijn op zoek naar zichzelf.

Jongerenwerkers zijn onmisbaar  voor jongeren om zich te ontwikkelen.  Cultuurklik en kerkelijk jongerenwerk bieden daarbij projecten en evenementen waar belangrijke contacten kunnen ontstaan. De ChristenUnie was  onder de indruk van de impact van de filmprojecten en lessen die door Cultuurklik worden georganiseerd. En van de inzet van alle jongerenwerkers in kerken, scholen en andere activiteiten.

De fractie van de ChristenUnie zal zich inzetten voor het behoud van de budgetten voor jongerenwerk bij SWW en de subsidie voor Cultuurklik.  

Bijlagen

Labels: , , , , ,