21 resultaten
van ons werk in de lokale politiek
van ons werk in de lokale politiek
Mensen in de bijstand krijgen meer ruimte om giften te ontvangen in Hoogeveen. Geen 750 euro maar 1.200 euro vrijstelling per jaar.
Preventie draagt bij aan het voorkomen van schulden in het leven onze inwoners. Na de bezuiniging op preventie in schuldhulpverlening in 2021 heeft de ChristenUnie een motie ingediend om onderzoek te doen naar de effecten van het verdwijnen van preventieactiviteiten. Deze motie is raadsbreed aangenomen op 11 november 2021.
Bij het realiseren van een zonnepark in Pesse was er een verschil van inzicht tussen de lokale energiecoöperatie en de ontwikkelaar van het zonnepark. We hebben ons daarom hard gemaakt om beide partijen weer met elkaar om tafel te krijgen. De opbrengsten uit het zonnepark komen nu ten goede aan de omgeving.
De ChristenUnie heeft met een amendement ‘individuele inkomenstoeslag’ bereikt dat op het bezuinigingsplan sociaal domein een bezuiniging van € 107.500 niet werd meegenomen. De reden hiervoor was dat we dit geen realistische bezuiniging vonden en dat de gevolgen te zwaar waren voor de mensen in Hoogeveen die hier gebruik van maken.
Het stemmen voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen heeft door corona anders plaatsgevonden. Omdat de ChristenUnie hecht aan een goed verloop van het democratisch proces, hebben we over het verloop van de verkiezingen vragen gesteld aan het college.
Eenzaamheid is een nog groter thema geworden sinds het begin van de coronacrisis. Op 25 maart 2021 nam de ChristenUnie het initiatief om het programma 'Eén tegen eenzaamheid' ook in Hoogeveen op te zetten. Deze motie is raadsbreed aangenomen en wordt via Stichting Welzijnswerk uitgewerkt.
In 2020 werd duidelijk dat er flink moest worden bezuinigd. De ChristenUnie vindt dat er eerst een heldere visie moet zijn op cultuur voordat er wordt ingegrepen. We hebben daarom een motie ingediend waarin het college wordt opgeroepen om zo'n visie op te stellen.
Op 3 december 2020 heeft de ChristenUnie een amendement ingediend op de begroting van 2021-2025 om te voorkomen dat er werd bezuinigd op subsidies voor informele zorg.
Mede dankzij de ChristenUnie is er meer aandacht gekomen voor afvalscheiding en het voorkomen van afval in een circulaire samenleving.
Dankzij de ChristenUnie werken we in Hoogeveen samen aan een gemeenschap zonder schuldzorgen. Hoogeveen is aangesloten bij de Nationale Schuldhulproute en was de eerste gemeente in Nederland die het totale traject heeft geimplementeerd.
Dankzij de ChristenUnie is er aandacht voor het nog ongeboren en pasgeboren kind en doet Hoogeveen actief mee binnen de landelijke Coalities Kansrijke Start en wordt er succesvol gewerkt met centering pregnancy, centering parenting en Moeders voor Hoogeveen.
Dankzij de ChristenUnie is de aanpak Buurtgezinnen ook in Hoogeveen actief. Hierbij worden vraag-gezinnen gekoppeld aan steun-gezinnen om ondersteuning te bieden bij het opvoeden van de kinderen.
Het klimaat verandert. We zullen ons en onze leefomgeving daarop moeten aanpassen. Dankzij de ChristenUnie is duurzaamheid de groene draad geworden die dwars door alle programma’s van de gemeente loopt.
Dankzij de ChristenUnie is Hoogeveen door Jong Hoogeveen en de Verbindende Aanpak de eerste gemeente in Nederland die lid is geworden van de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van OC&W.
Dankzij de ChristenUnie is Hoogeveen is de Voorzieningenwijzer succesvol ingevoerd. Een samenwerking tussen gemeente, woningcorporaties en SWW. Inwoners van Hoogeveen die het financieel zwaar hebben, krijgen op deze manier vele financiële bespaartips aangereikt.
Mede dankzij de ChristenUnie is het Kindpakket Hoogeveen doorontwikkeld tot effectief maatwerk. Wat is het Kindpakket? Een verzameling van regelingen voor arme kinderen zodat ze kunnen sporten, muziekles kunnen nemen of een bijdrage voor een schoolreisje krijgen.
Mede dankzij de ChristenUnie is de verbindende aanpak ('restorative practice') ingevoerd binnen het onderwijs in Hoogeveen. Het onderwijs omarmt deze aanpak en voert dit zelf verder door. Zo leren kinderen en volwassenen om zelfstandig conflicten op te lossen en hoe je relaties bouwt, onderhoudt en herstelt.
In 2018 zat de Evangelische basisschool de Fontein in een tijdelijk huisvesting. In een debat over de husvesting van het onderwijs heeft de ChristenUnie nadrukkelijk gewezen op deze onzekere situatie en de wethouder gevraagd mee te denken aan een goede oplossing.
In 2019 bereikte de overlast van de eikenprocessierups een hoogtepunt. Door hierover mondelinge vragen te stellen aan de wethouder en ook door gesprekken met de ambtenaren te voeren heeft onze fractie dit punt blijvend onder de aandacht gebracht.
Jong Hoogeveen is erop gericht dat we samen ons inzetten om de talenten van ieder kunt optimaal te ontwikkelen. Mede dankzij de ChristenUnie kon de aanpak van Jong Hoogeveen verder uitgedragen en verstevigd worden. Want we gunnen ieder kind een succesvolle toekomst.
Dankzij de ChristenUnie vindt er in Hoogeveen jaarlijks een OnStage evenement plaats. Hierbij worden VMBO-leerlingen en bedrijven via een beroepenfestival aan elkaar gekoppeld.
Mensen in de bijstand krijgen meer ruimte om giften te ontvangen in Hoogeveen. Geen 750 euro maar 1.200 euro vrijstelling per jaar.
Mensen in de bijstand hebben in Hoogeveen daarnaast recht op vrijstelling van giften van kerken en charitatieve instellingen en giften in natura.
De ChristenUnie heeft vanavond samen met de PvdA een motie ingediend. De gemeenteraad heeft het verzoek aan het college raadsbreed aangenomen. In de Tweede Kamer is dit voorjaar al een motie aangenomen die dit mogelijk maakt. De regeling gaat gelden met terugwerkende kracht voor het hele jaar 2021.
Preventie draagt bij aan het voorkomen van schulden in het leven onze inwoners. Na de bezuiniging op preventie in schuldhulpverlening in 2021 heeft de ChristenUnie een motie ingediend om onderzoek te doen naar de effecten van het verdwijnen van preventieactiviteiten. Deze motie is raadsbreed aangenomen op 11 november 2021.
Bij het realiseren van een zonnepark in Pesse was er een verschil van inzicht tussen de lokale energiecoöperatie en de ontwikkelaar van het zonnepark. Een energiecoöperatie is juist bedoeld om de opbrengsten van een zonnepark ten goede te laten komen van de lokale omgeving. We hebben ons daarom hard gemaakt om beide partijen weer met elkaar om tafel te krijgen. Hiervoor heeft ChristenUnie een amendement opgesteld om niet eerder een vergunning voor het zonnepark af te geven dan dat er een redelijke overeenkomst lag tussen de energiecoöperatie en de ontwikkelaar. Door deze politieke druk heeft de ontwikkelaar alsnog een overeenkomst weten te sluiten met de energiecoöperatie en komen de opbrengsten uit het zonnepark ten goede aan de omgeving.
De ChristenUnie heeft met een amendement ‘individuele inkomenstoeslag’ bereikt dat op het bezuinigingsplan sociaal domein een bezuiniging van € 107.500 niet werd meegenomen. De reden hiervoor was dat we dit geen realistische bezuiniging vonden en dat de gevolgen te zwaar waren voor de mensen in Hoogeveen die hier gebruik van maken. Dit amendement is aangenomen met een grote meerderheid (behalve VVD en D66) op 22 april 2021.
Als gevolg van corona heeft de verkiezing voor de Tweede Kamer op aangepaste wijze plaatsgevonden. Er was de gelegenheid om verspreid over drie dagen te stemmen. Onze fractie heeft hierover verschillende vragen gekregen van inwoners. Omdat stemmen de basis vormt van het democratisch proces, heeft de ChristenUnie aan het college gevraagd hoe de verkiezingen in aangepaste vorm zijn verlopen. Gelukkig was de conclusie dat het stemproces op een goede wijze is verlopen.
Eenzaamheid is een nog groter thema geworden sinds het begin van de coronacrisis. Geen stappen zetten was voor ons geen optie. Er doen al meer dan 227 gemeenten mee aan met het landelijke programma “Eén tegen Eenzaamheid” van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Op 25 maart 2021 nam de ChristenUnie het initiatief om het programma ook in Hoogeveen op te zetten. Deze motie is raadsbreed aangenomen en wordt via Stichting Welzijnswerk uitgewerkt.
In 2020 werd duidelijk dat er flink moest worden bezuinigd. Daarbij ontkwamen ook de culturele instellingen in Hoogeveen niet aan een bezuiniging. ChristenUnie vindt dat er eerst een heldere visie moet zijn op cultuur voordat er wordt ingegrepen. Daarom heeft ChristenUnie samen met de SP op 10 december 2020 een motie ingediend om het college te vragen om voor de zomer van 2021 te komen met een cultuurvisie. Deze motie is in ruime meerderheid aangenomen. Inmiddels is de cultuurvisie vastgesteld door de gemeenteraad en dient deze als basis voor het cultuurbeleid van de gemeente.
De ChristenUnie bracht op 3 december 2020 een amendement in op de begroting van 2021-2025. Dit amendement wil dat de bezuiniging op informele zorg niet ingeboekt wordt op het ‘subsidiebudget informele zorg’, maar op het totale budget voor mantelzorg. Dit amendement is raadsbreed aangenomen. Dit is een technisch verhaal, maar de praktische uitwerking is dat vrijwilligersorganisaties die hulp en ondersteuning geven aan kwetsbare inwoners hierdoor voorlopig konden blijven rekenen op financiële ondersteuning van de gemeente. Het ging onder andere om Humanitas, Toon Hermans Huis, Kaum Ama Ama, Alzheimercafé, Stichting Welzijn Doven, Stichting Zelfhulp (verslaafden), Contactpunt Mantelzorg
Mede dankzij de ChristenUnie is er meer aandacht gekomen voor afvalscheiding en het voorkomen van afval in een circulaire samenleving. Dankzij de ChristenUnie is de inzameling van afval aangewezen als een publieke taak. Zodoende kunnen de scholen in de inzamelroutes voor het huisvuil worden opgenomen. Dit maakt het meer en beter scheiden van afval op basisscholen mogelijk. Leerlingen van basisscholen begrepen niet dat ze thuis wel, maar op school geen afval konden scheiden.
Dankzij de ChristenUnie werken we in Hoogeveen samen aan een gemeenschap zonder schuldzorgen. Hoogeveen is aangesloten bij de Nationale Schuldhulproute en was de eerste gemeente in Nederland die het totale traject heeft geimplementeerd.
Dankzij de ChristenUnie is er aandacht voor het nog ongeboren en pasgeboren kind en doet Hoogeveen actief mee binnen de landelijke Coalities Kansrijke Start en wordt er succesvol gewerkt met centering pregnancy, centering parenting en Moeders voor Hoogeveen.
Dankzij de ChristenUnie is de aanpak Buurtgezinnen ook in Hoogeveen actief. Hierbij worden vraag-gezinnen gekoppeld aan steun-gezinnen om ondersteuning te bieden bij het opvoeden van de kinderen.
Dankzij de ChristenUnie ligt er een visie Klimaatrobuust Hoogeveen met een uitvoeringsprogramma. Het klimaat verandert. We zullen ons en onze leefomgeving daarop moeten aanpassen. Dankzij de ChristenUnie is duurzaamheid de groene draad geworden die dwars door alle programma’s van de gemeente loopt. Er is een actueel uitvoeringsprogramma De Groene Draad. Er loopt een permanente campagne voor duurzaamheid in Hoogeveen onder naam Groenemorgen Hoogeveen.
Dankzij de ChristenUnie is Hoogeveen door Jong Hoogeveen en de Verbindende Aanpak de eerste gemeente in Nederland die lid is geworden van de Gelijke Kansen Alliantie van het Ministerie van OC&W.
Dankzij de ChristenUnie is Hoogeveen is de Voorzieningenwijzer succesvol ingevoerd. Een samenwerking tussen gemeente, woningcorporaties en SWW. Inwoners van Hoogeveen die het financieel zwaar hebben, krijgen op deze manier vele financiële bespaartips aangereikt.
Mede dankzij de ChristenUnie is het Kindpakket Hoogeveen doorontwikkeld tot effectief maatwerk. Hierbij hebben de ouders van de kinderen die er gebruik van maken invloed op de samenstelling van het pakket. Wat is het Kindpakket? Een verzameling van regelingen voor arme kinderen zodat ze kunnen sporten, muziekles kunnen nemen of een bijdrage voor een schoolreisje krijgen. Het is bedoeld voor kinderen die in armoede leven.
Mede dankzij de ChristenUnie is de verbindende aanpak ('restorative practice') ingevoerd binnen het onderwijs in Hoogeveen. Het onderwijs omarmt deze aanpak en voert dit zelf verder door. Daarna kon Iedereen die in Hoogeveen met kinderen werkt de gratis training ‘Verbindende aanpak’ volgen. Mensen die de training gevolg hebben zijn daarna ook hun collega’s of mede vrijwilligers gaan trainen. Er zijn op deze manier honderden mensen getraind in het bouwen en onderhouden van goede relaties met kinderen. Ook kinderen zelf worden hierin getraind. Zo leren zij om zelfstandig conflicten op te lossen en hoe je relaties bouwt, onderhoudt en herstelt.
Zie ook deze link over achtergrond van het programma.
In 2018 zat de Evangelische basisschool de Fontein in een tijdelijk huisvesting. Dit had alles te maken met de opstartfase waar de school inzat. In een debat over de husvesting van het onderwijs heeft de ChristenUnie nadrukkelijk gewezen op deze onzekere situatie en de wethouder gevraagd mee te denken aan een goede oplossing. De huisvesting is toen geregeld en later is de Fontein opgegaan in Pricoh (Protestants-christelijk basisonderwijs in Hoogeveen) met behoud van eigen identiteit.
In 2019 bereikte de overlast van de eikenprocessierups een hoogtepunt. Goede en effectieve bestrijding op belangrijke punten (nabij speeltuinen, scholen en belangrijke fietsroutes) zijn belangrijk. Door hierover mondelinge vragen te stellen aan de wethouder en ook door gesprekken met de ambtenaren te voeren heeft onze fractie dit punt blijvend onder de aandacht gebracht.
Jong Hoogeveen ingevoerd met veel verbonden maatschappelijke partners en verder uitgebouwd en verstevigd. Mede dankzij de ChristenUnie kon de aanpak van Jong Hoogeveen verder uitgedragen en verstevigd worden. Hoogeveen kent generatieproblematiek van armoede, lage opleiding en weinig toekomstperspectief Hoogeveense kinderen verdienen daarom de volle inzet om kansrijk op te groeien. Jong Hoogeveen is erop gericht dat we samen ons inzetten om de talenten van ieder kunt optimaal te ontwikkelen. We gunnen ieder kind een succesvolle toekomst. Veel partijen in Hoogeveen stellen het kind centraal en werken zo mee aan het gezegde ‘it takes a village to raise a child.’ Oftewel het hele dorp is nodig om een kind op te voeden. De manier waarop dat gebeurt wordt de ‘Verbindende Aanpak’ genoemd.
Zie ook een interview van wethouder Gert Vos met het Dagblad van het Noorden en de VNG.
Dankzij de ChristenUnie vindt er in Hoogeveen jaarlijks een OnStage evenement plaats. Hierbij worden VMBO-leerlingen en bedrijven via een beroepenfestival aan elkaar gekoppeld.