Financiën
Van de gemeente verwachten wij dat zij een betrouwbare, goede rentmeester is van de beschikbare middelen. Structurele uitgaven, zoals voor wegen en onderwijshuisvesting, moeten kunnen worden betaald uit vaste inkomsten. Alle inwoners betalen mee, hetzij via de afdracht via de rijksoverheid, hetzij via de gemeentelijke belastingen zoals de onroerendezaakbelasting. Uiteraard is er maatwerk mogelijk voor mensen met weinig financiële draagkracht.
Vanaf 2015 is het takenpakket van de gemeenten flink uitgebreid (WMO, jeugdhulp, participatiewet) en de financiële risico’s zijn toegenomen. De mogelijkheden deze op te vangen zijn gericht op efficiëntievergroting door integraal de taken die de gemeente heeft op sociaal gebied, in de openbare ruimte en op het terrein van veiligheid in te vullen. Toekomstige generaties mogen niet worden opgezadeld met de negatieve gevolgen van (financieel) beleid van hun voorgangers.
De ChristenUnie vindt het belangrijk dat de inwoners van Hoogeveen begrijpen wat de uitgaven en inkomsten in de gemeente zijn. Het huishoudboekje moet kloppend zijn en blijven in de toekomst. Dat begint allemaal met het in de begroting en jaarrekening inzichtelijk maken welke prestaties voor de beschikbare financiën worden uitgevoerd en zijn gerealiseerd. Publieke middelen zijn per definitie schaars; er zijn altijd meer wensen dan er geld beschikbaar is. De gemeenteraad moet zorgvuldig de verschillende wensen, noden en belangen kunnen afwegen. Bij bezuinigingen moeten de posten die te maken hebben met de nood van kwetsbare mensen worden ontzien.
De samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen moet blijven werken aan doelgerichtheid en efficiëntie. Rekenkameronderzoeken kunnen behulpzaam zijn, mits ze gericht worden ingezet en geen (politiek) doel op zich worden. De nieuwe voorschriften voor begroting en jaarrekening zijn gericht op transparantie en betere vergelijkbaarheid met andere gemeenten.
De ChristenUnie staat voor:
- Een beleid dat past binnen de financiële kaders, die deels landelijk zijn voorgeschreven en deels door de gemeente zelf zijn opgesteld;
- Eerlijke verdeling van lusten en lasten; bezuinigingen moeten niet alleen ten koste gaan van sociale minima. De OZB kan worden gebruikt om deze balans eerlijker te verdelen.
- Spaarzaamheid en een behoudende financiële koers zijn leidend, dus geen risicovolle investeringen.
- De dienstverlening van de gemeente (heffingen en leges) is zoveel mogelijk kostendekkend.
- Bij gezond financieel beleid horen voldoende reserves om calamiteiten te kunnen opvangen. Structurele uitgaven moeten met structurele middelen begroot te worden en dus niet met incidentele meevallers.
- Zorg voor elkaar en zeker voor onze kwetsbare medemensen staat voorop bij het maken van financiële en beleidsmatige afwegingen.