Volksgezondheid
Gezonder leven voor iedereen
De gezondheid van de mensen in Hoogeveen heeft onze blijvende aandacht. Door al vroeg op een bewuste, gezonde manier te leven vergroten we de kansen op een langer en gezonder leven. Dat is het doel van het Hoogeveens Preventieakkoord. In dit akkoord streven de deelnemende organisaties naar een rookvrije generatie in 2040, bewuster omgaan met alcohol en naar een gezond gewicht voor alle inwoners. Ook programma’s als Gezonde jeugd, Gezonde toekomst en het Hoogeveens sportakkoord zijn belangrijk in het streven naar een gezonde samenleving.
De bezuinigingen om Hoogeveen financieel gezond te krijgen raken ook deze programma’s. We moeten ervoor waken dat de winst die de inzet voor een gezond Hoogeveense samenleving gebracht heeft, niet verloren gaat. De gemeente is verantwoordelijk voor de instandhouding van de (regionale) gezondheidsdienst (GGD) en daarmee voor het uitvoeren van taken op het gebied van de publieke gezondheidszorg. Het belang van een goed georganiseerde GGD is in de Coronatijd duidelijk geworden.
De ChristenUnie staat voor:
- Voortzetting en versterking van het Preventieakkoord, voor een gezonde samenleving. Hierbij denken we bijvoorbeeld aan rookvrije scholen en sportvelden;
- Voortzetting van het Hoogeveens sportakkoord en Gezonde Jeugd, Gezonde Toekomst.
Zorg voor inwoners in kwetsbare situaties
Mensen in kwetsbare situaties hebben onze aandacht nodig. Een actieve houding van zorgverleners naar deze mensen toe is belangrijk. Door de zorg dichtbij mensen te organiseren in wijkteams of zorgcoöperaties is de drempel laag naar de zorg toe, maar worden mensen ook gezien voordat zij zelf zorg vragen. Het versterken van wijkteams en het zorgen voor een brede vertegenwoordiging in de wijkteams, van woningcoöperatie tot GGZ, is daarin belangrijk. Hiermee wordt niet alleen de zorg voor deze mensen versterkt, maar wordt ook gewerkt aan de veiligheid in de buurt. Wijkteams dragen samen met de Smederijen bij aan de leefbaarheid van de buurt.
Mensen in kwetsbare situaties kunnen vaak steun vinden bij lotgenoten, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers. De inzet van deze groepen in de reguliere zorg is een belangrijke aanvulling op het professionele aanbod, daar hiermee het netwerk van deze mensen wordt versterkt. De ChristenUnie zal het integreren van deze groepen in de zorg bevorderen. Om (netwerk-)zorg mogelijk te maken en om in de samenleving mee te kunnen doen zijn er voorzieningen in WMO en in PGB aan te vragen. De mogelijkheden hierin worden actief onder de aandacht van deze mensen gebracht.
Kerken en geloofsgemeenschappen hebben een belangrijke rol in de zorg voor mensen in kwetsbare situaties. De constructieve rol en toegevoegde waarde van kerken vragen, om wederzijds respect en om versterking van de contacten tussen overheid en kerken (diaconieën). Als ChristenUnie erkennen we dat de kerk een andere roeping heeft dan de overheid. Wel kan de overheid de kerk ondersteunen in de maatschappelijke taken die zij oppakt.
We zoeken naar een andere werkwijze voor het sociaal domein. We gaan steeds meer uit van de zorgvraag van de inwoners. Om hier goed zicht op te hebben en mee om te gaan is het nodig dat medewerkers vanuit verschillende wetten samen werken aan de meest passende oplossing. Er komt een brede intake waar vragen op gebied van WMO, participatiewet en jeugdwet besproken worden.
De samenwerking tussen gemeente en wijkteams wordt versterkt, waardoor een wisselwerking ontstaat, waarin de hulpvrager gehoord en geholpen wordt. Het inkomen moet voldoende zijn om van te leven en er moet voldoende relatie zijn om niet te vereenzamen.
De ChristenUnie staat voor:
- Versterken van wijkteams en bevorderen van zorgcoöperaties;
- Met de Smederijen stimuleren van het verbinden van mensen in de wijk;
- Het stimuleren van de inzet van ervaringsdeskundigen in wijkteams;
- Structureel overleg tussen kerken (diaconieën en pastores) en andere niet-professionele maatschappelijke instellingen en de gemeente om dezen een volwaardige plaats te geven in de sociale structuur van de stad/het dorp/de wijken;
- Een brede intake bij aanvragen voor Participatiewet, Jeugdwet en Wmo;
- Uitgaan van de hulpbehoefte van een cliënt bij een aanvraag van Wmo, zorg of Pgb.