Met elkaar in het Sociaal Domein

sociaal domein overheid.jpg
Afbeelding Gijs.jpg
Door Gijs Verstegen op 19 oktober 2023 om 09:03

Met elkaar in het Sociaal Domein

Het college informeert de gemeenteraad over de uitvoeringsagenda Sociaal Domein. De kaders aangegeven in het Herontwerp Sociaal Domein zijn in de gemeentelijke organisatie ingedaald. Het college en betrokken ambtenaren weten dit goed aan te geven. Maar het wordt nog beter wanneer het uitgevoerd wordt met elkaar.

Samen met de doelgroep.

De volgende dag spreek ik met de coördinator ouderen van de SWW over een aantal programma’s die in samenwerking met de gemeente worden uitgevoerd. Eerst over stut- en steunpunten die ingericht worden. Dit zijn ontmoetingsplekken voor de buurt. Bedoeld voor mensen die lichte WMO-zorg ontvangen, waar vervolgens iedereen welkom is. Alles is er klaar voor in Het Knooppunt, maar er zijn nog geen mensen. In de voorbereiding is de doelgroep niet betrokken. Alleen met de doelgroep kan het project groeien.

Samen: Zorg, welzijn en betrokkenen

We spreken over dementievriendelijk Hoogeveen. De zorglijn is goed vormgegeven. De zorgvraag van dementerende ouderen wordt gehoord. Wat zou er anders gaan wanneer de ouderen en hun omgeving wordt gevraagd naar welbevinden, naar ervaren kwaliteit van leven? Het betrekken van welzijnswerkers bij vragen rondom ouder worden en dementie kan verrassende inzichten opleveren. Ouderen met beginnende dementie en mensen om hen heen worden op een andere manier worden gehoord. Dan zal het niet blijven bij een goed georganiseerde zorglijn, maar wordt er gewerkt aan een echt dementievriendelijk Hoogeveen. Een samenleving waarin je mag dementeren.

Elkaar ontmoeten

We spreken over Een tegen eenzaamheid. Het geld van dit jaar is goed besteed. Er zijn vele ontmoetingen georganiseerd, met mooie verhalen. Maar is er geld om door te gaan? Het lijkt wel of die onzekerheid onderdeel is van de gemeentelijke cultuur. Het is altijd afwachten of het geld waar je op hoopt ook zal komen. Kan die onzekerheid met het Herontwerp Sociaal Domein en het Gezond en Actief Leven Akkoord omgezet worden naar vertrouwen dat wat echt werkt ook voortgezet zal worden? Het zou zoveel meer vertrouwen geven bij de deelnemers.

Het gesprek met SWW brengt mij op een kleine woordspeling. Het kind van het Herontwerp Sociaal Domein is ingedaald, we zien uit naar het kind en hopen dat het zich in alle gezondheid zal ontwikkelen.

Gijs Verstegen

Labels: , , , , ,