Fractiebezoek 17 juli Bij Bosshardt

Bosshardt Leger des Heils Hoogeveen 308587635_404057045234734_5331343020513019260_n.jpg
Afbeelding Gijs.jpg
Door Gijs Verstegen op 18 juli 2024 om 21:04

Fractiebezoek 17 juli Bij Bosshardt

De ingang van het Buurthuis Bij Bosshardt is aan de zijkant. Aan de voorzijde zie je de etalage van de kledingwinkel van het Leger des heils. Voor bekenden is het duidelijk: Voor de koffie kom je achterom, de deur is open. Zo ook voor de fractie van de ChristenUnie. Wij komen voor een gesprek met de coördinatoren van Bij Bosschardt. Wat wordt hier gedaan? Hoe is de relatie met de gemeente?

Eerst, “Wie komt hierbinnen lopen?”. Hier mensen met een zeer verschillende achtergronden. We zijn niet, zoals veel mensen denken, alleen voor thuis- en daklozen. We zijn toch meer een buurthuiskamer waar iedereen welkom is. De hangouderen, schuilend voor de regen. De mevrouw van de overkant, die steeds weer anderen meeneemt. De dak- en thuisloze, die geen postadres meer heeft. Dat postadres kan hier geregeld worden in overleg met de gemeente en met de nodige voorwaarden. De verslaafde, die rust zoekt. Er is hier gelegenheid om te douchen en om je was te doen. Mensen komen ook via de voordeur en de winkel. Als nieuwe kleren hier gekocht worden, mag daar een koffie bij. Een vrijwilliger gaat ook op pad met de soepkar om soep uit te delen en in gesprek te komen.

Er is vooral ruimte om te praten. Te praten met die mensen die hier ook koffiedrinken, hier ontstaan vriendschappen. Te praten met vrijwilligers, die willen luisteren. Voor mensen, voor wie Nederlands praten lastig is, is er het Praatcafé. Te praten met de coördinatoren, over de problemen die je bezighouden. Er is een goede samenwerking met Loket Geldzaken. Elke eerste en derde maandag van de maand van 19.00-20.00 uur is er een inloopspreekuur voor mensen met geldproblemen. De coördinatoren weten de weg bij de gemeente en in de hulpverlening en helpen mensen graag verder.

De relatie met de gemeente? Vooral positief, maar er zijn ook vragen. Wij zijn ook positief over Bij Bosschardt en nemen hun vragen serieus. 

18-07-2024

Gijs Verstegen

Labels: , , , , , ,