Criminaliteit en veiligheid
Inwoners moeten een beroep kunnen doen op de overheid als hun vrijheid, veiligheid of bestaanszekerheid in het geding is. Om die reden is het goed dat de overheid op een aantal belangrijke terreinen ook grenzen aangeeft en handhaaft. De overheid heeft de plicht om inwoners te beschermen en criminaliteit te bestrijden.
Juist inwoners, winkeliers, scholen, politie en woningcorporaties dienen bij de aanpak van criminaliteitsbestrijding betrokken te worden en dragen bij aan goede buurten. Dat zijn buurten waar kinderen ruimte hebben om te spelen, waarin jongeren veilig naar school gaan. Waarin ouders met een gerust hart wonen, werken en winkelen en waarin ouderen zonder zorg over straat kunnen gaan, actief kunnen zijn en van het leven kunnen genieten.
De ChristenUnie wil als politieke partij hoopvol realistisch zijn. Dat betekent dat we onze ogen niet sluiten voor de werkelijkheid van het bestaan van mensenhandel en uitbuiting. Ook de spanningen rond nieuwe inwoners, die als asielzoekers of statushouders in Hoogeveen wonen en leven zijn een deel van de realiteit. Daar waar zorg nodig is voor hen moet de gemeente opvang bieden. Zorg is ook nodig voor slachtoffers van loverboys, mensenhandel en mensen die (economisch) worden uitgebuit. Ook de gevaren van drugs en drank worden onderkend en brengen veiligheidsrisico’s met zich mee.
Een veilige samenleving
Ook bij de aanpak van veiligheidsproblemen toont de ChristenUnie haar hart voor de samenleving. Hard waar het moet, zacht waar het kan, maar altijd met een hart. De ChristenUnie heeft aandacht voor slachtoffers en hun omgeving en stimuleert een effectieve, op herstel gerichte aanpak van daders.
De gemeente stelt periodiek een integraal veiligheidsbeleid vast, dat gebaseerd is op onderzoek en ervaringen in de verschillende buurten. Betrokkenheid van inwoners en organisaties is van groot belang bij de analyse van veiligheidsproblemen en bij het stellen van prioriteiten bij de oplossing daarvan. Inwoners betrekken bij de actualisatie van bijvoorbeeld de veiligheidsvisie vraagt een brede uitnodiging naar de Hoogeveense inwoners.
In een veiligheidsplan staan doelen en verantwoordelijkheden van de organisaties die in samenwerking een rol spelen bij veiligheid. De ChristenUnie wil dat het integraal veiligheidsplan zo tijdig door de raad wordt vastgesteld, dat de gemeente invloed kan uitoefenen op het vaststellen van de prioriteiten voor de politie.
Inwoners worden, als oren en ogen van de politie, actief betrokken bij de veiligheid op straat, in de wijk en in huis. Dit kan door de inzet van Burgernet en van internet, zoals WhatsAppgroepen in de wijk. Cameratoezicht is een prima middel, maar de ChristenUnie wil het beperkt (proportioneel) toepassen en inbedden in goede wetgeving (privacy) en in een goede cyclus van beleid, uitvoering en evaluatie.
De ChristenUnie stimuleert dat inwoners gemakkelijk melding kunnen maken van overlast en van crimineel gedrag, waarbij de politie contact legt met de melder over de resultaten. De mogelijkheid van het anoniem aangifte doen biedt inwoners in sommige gevallen veiligheid, maar is nog onvoldoende bekend en dat vraagt volgens de ChristenUnie om meer voorlichting.
De wijkagent is belangrijk als aanspreekpunt voor inwoners en heeft een coördinerende taak om problemen in de wijk of het dorp concreet aan te pakken met andere agenten en de gemeente. De samenwerking met de Smederijen in de gemeente is van belangrijke waarde voor het creëren en coördineren van een veilig Hoogeveen.
De ChristenUnie staat voor:
- Een veilige openbare ruimte welke ruimte biedt voor ontmoeting;
- Inzet op beschikbaarheid en zichtbaarheid van de wijkagent;
- Preventie en brandalarm in de woningen stimuleren door de brandweer (bijvoorbeeld in iedere woning een brandalarm);
- Betrekken van inwoners via de Smederijen bij het opstellen van het veiligheidsplan en de prioriteiten daarbij;
- Lage drempels voor het doen van (anoniem) aangifte en voor goede terugkoppeling door politie;
- Betrekken van inwoners bij veiligheid in hun directe omgeving door middel van
- Burgernet en Buurtpreventie-apps;
- Adequaat cameratoezicht dat is ingebed in het veiligheidsbeleid;
- Vuurwerkvrije zones bij verzorgingshuizen, hospice, ziekenhuis, kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en basisscholen; Dit kan uitgebreid worden naar woonwijken waar meerdere voorzieningen zijn.
- Goede afweging van risico’s bij ruimtelijke ontwikkelingen.