Jeugd en gezin
Ouders zijn en blijven de eerstverantwoordelijken voor de opvoeding van hun kinderen. Daar waar ouders (te) weinig vaardigheden hebben om hun kinderen op te voeden wordt gezocht naar de eigen mogelijkheden om hierin te leren. Jeugdzorg is erop gericht dat kinderen opgroeien in een veilige omgeving met betrouwbare relaties.
Investeren in gezinnen
Stabiele, sterke en liefdevolle gezinnen vormen de veilige basis voor gelukkige kinderen die zich goed ontwikkelen. De ChristenUnie wil dat partners met kinderen handvatten aangereikt krijgen om te kunnen bouwen aan hun relatie en aan het ouderschap. Zo moet de geboortezorg niet alleen gericht zijn op de lichamelijke voorbereiding op de komst van een kindje, maar ook op de mentale voorbereiding. Onderzoek laat zien dat voorlichting en begeleiding positief werken tegen stress in de relatie. Een kind is het beste af als de ouders het samen goed hebben, daarom wil de ChristenUnie dat de gemeente Hoogeveen ouders ondersteunt door ouderschapscursussen via consultatiebureaus aan te bieden. De eerste 1000 dagen van een kind zijn essentieel in diens kansen op een stabiele ontwikkeling. In Hoogeveen gaan we met de Jeugdgezondheidszorg/GGD extra inzetten op deze periode.
In de huidige cultuur zijn de verwachtingen van relaties hoog en tegelijkertijd is trouw in relaties niet vanzelfsprekend. De afgelopen decennia is het aantal echtscheidingen en verbroken relaties fors toegenomen. Voor kinderen is de echtscheiding van hun ouders vaak bijzonder ingrijpend. Steeds meer raken we hiervan doordrongen, zeker als we de verhalen horen over pijnlijke vechtscheidingen.
Inzet op ondersteuning en preventie bij relatieproblemen is nodig omdat daarmee kinderen in hun kwetsbare positie worden beschermd en veel relatieleed voor ouders wordt voorkomen. Meer aandacht in de prenatale voorlichting voor psychosociale aspecten en veranderingen in de relatie als gevolg van het vader- en moederschap is belangrijk.
De ChristenUnie staat voor:
- Het blijven benoemen van trouw in relaties als basis voor gezonde gezinnen;
- Voorlichting, laagdrempelige ouderschapscursussen en informatie over relatieondersteuning;
- Bundeling van krachten van zorgprofessionals om de eerste 1000 kritieke dagen van een kind zo goed mogelijk te laten verlopen;
- Screening, al bij de zwangerschap, op hoge risico’s voor de toekomst van het nog ongeboren kind (alcoholgebruik, overgewicht, stress).
Effectieve ondersteuning
Door de jeugdzorg te decentraliseren heeft het Rijk het vertrouwen uitgesproken in gemeenten dat zij samen met de jeugdzorgaanbieders de jeugdhulp kunnen organiseren. Om de transformatie te laten slagen zal er blijvend ingezet gaan worden op preventie en vroegsignalering, zodat kinderen eerder worden ondersteund en geholpen. Want ouders en kinderen zijn erbij gebaat als op het juiste moment de juiste zorg beschikbaar is, zo licht of zo zwaar als nodig is. Hiervoor is nodig dat de zorgvrager, het gezin, samen met de omgeving en professionals een plan maken. In het hulpverleningstraject werkt het versterkend, als de eigen kracht en de inzet van netwerken om de gezinnen wordt gebruikt en ingezet.
Jeugdzorg moet beschikbaar zijn en blijven voor alle kinderen en ouders die ondersteuning nodig hebben. Daarbij moet we ervoor waken om lastig gedrag te snel te problematiseren. De eigen kracht van het gezin/huishouden is uitgangspunt.
Om snel hulp te kunnen aanbieden is het belangrijk om de zorg dichtbij plekken te organiseren waar kinderen verblijven. Dit kan door het onderwijs samen met jeugdzorg arrangementen te laten ontwikkelen of de jeugdzorg op scholen spreekuren te geven. De ChristenUnie pleit ervoor expertise in de kinderopvang of school te halen. Zo wordt ingezet op preventie en wordt voorkomen dat op termijn doorstroming naar duurdere en zwaardere vormen van zorg nodig is. Tegelijkertijd wordt de leerkracht ondersteund die met zijn of haar zorgen over een kind, samen met de ouders, terecht kan bij een professional, die de zorg overneemt.
Het is van groot belang dat ouders kunnen lezen, schrijven en rekenen. Zonder deze vaardigheden kunnen mensen moeilijk zelfstandig functioneren. De begeleiding van schoolgaande kinderen in lezen en rekenen is voor hen niet mogelijk. Dit vraagt blijvende inzet van de gemeente.
De ChristenUnie staat voor:
- Een verscherping van de inkoop van zorg, gericht op effectiviteit. Van zorgaanbieders wordt gevraagd een beperkte winstmarge (3%) te hanteren;
- Gestreefd wordt naar een beperkt aantal aanbieders waarvan effectiviteit en prijs inzichtelijk zijn;
- De gemeente streeft naar een aanbod waarin ook identiteitsgebonden organisaties aanwezig zijn. Als het aanbod niet voldoet kan via een PGB zorg worden ingekocht;
- Een gezinsgerichte aanpak in de jeugdzorg met een brede intake. Dat is ‘één gezin, één plan, één regisseur’;
- Werving en ondersteuning van steungezinnen en pleeggezinnen;
- Stimulering van gezinshuizen. Opvang voor kinderen zo lang mogelijk in gezinsvorm;
- Continuïteit van zorg en ondersteuning als jongeren in de jeugdzorg 18 jaar worden, samen met de zorgpartners;
- Bij intensieve zorg inzet op kleinschalige zorg;
- Versterking aanpak laaggeletterdheid inclusief rekenvaardigheid.